İlk kitabını yayınlayacakların aklı pek çok soruyla doludur ve sürecin tam olarak nasıl ilerleyeceğini bilememeleri, bu heyecanlı dönemi kimi zaman kaygılı geçirmelerine de sebep olabilir. Kitabının tüm hazırlıklarını tamamlayan yazarlar ve yazar adayları için yayın sürecini az da olsa tanımak, oldukça rahatlatıcı olacaktır.
Kitap dosyanızın yayınlanma talebini yayınevine bildirin
Başvuru sürecinizi başlatacak olan, yayınevine ait formu doldurun. Başvuru formunuzda dosyanızla ilgili genel bir bakış açısı sunmaya dikkat edin. E-posta ile yapacağınız gönderimlerde hem bu formu hem de kitap dosyanızı yayıncıyla paylaşabilirsiniz. Formu iletmenizden sonra yayınevinin belirttiği süre içinde olumlu veya olumsuz yanıt alabileceksiniz. Kitap dosyanızı yayıncıya basılı olarak postayla gönderebilir ya da elden de teslim edebilirsiniz. Bu eski bir yöntem olsa da hâlâ bazı yazar adaylarının bu yöntemi tercih ettiğini söyleyebiliriz.
Kitabınızın tam metnini gönderin
Ülkemizde yayınevleri kitap dosyalarının tamamını görmek istiyor, bu nedenle kitabınızın tamamını yollamalısınız. Dosyanız yazım ve noktalama açısından olabildiğince iyi hazırlanmış olmalı. Kitap tanıtım formunu, özgeçmişinizi ve kitap dosyanızı yayınevine bir arada göndermelisiniz. Bu aşamada yazarlar bazen kitaplarının çalınmasından endişe ederler; bir yayıncının bunu yapma ihtimali düşük olsa da siz yine de kendinizi güvenceye alıp kitabınızın kendinize ait olduğunu ispatlamakla ilgili yasal geçerliliği olan adımları atabilirsiniz elbette. Bunların neler olabileceği ile ilgili bloğumuzu takipte kalın…
Yayın Aşaması
Dosyanız yayınevi editörlerinden birine verildikten sonra metin üzerinde yazım, noktalama ve anlatım gibi kontroller yapılacaktır. Gerekli durumlarda editör, içeriğinizle ilgili gördüğü sorunları sizinle paylaşacaktır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, onunla işbirliği içinde dosyanız üzerinde çalışabilirsiniz. Bu çalışmada birlikte bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir, sorun değil, bu çoğu zaman böyle olur. Dosyanız zaten kabul edildiği için istenen değişiklikler sizin metninizi tamamen değiştirecek türden olmayacaktır.
Sonrasında sizin ve editörün onayladığı dosyanız bu defa iç sayfaların düzenlenmesi için mizanpaja gider. Bu, kitabınızın sayfa sayfa düzenlenmesi işidir. Kitabınızın ölçüleri ve sayfa sayısı bu çalışma ile son halini alır. Mizanpaj sürecinin paralelinde kitap kapağınızın tasarımı da başlamış olacaktır. Yayınevindeki tasarımcınız, editörden aldığı bilgi ve yönlendirmeyle, kitabınız için uygun olacağını düşündüğü gerektiğinde alternatifli kaparak tasarımı yapacaktır. Editörün uygun bulması halinde bu kapaklar sizinle de paylaşılacak ve içlerinden birini seçerek gerekli hallerde küçük değişiklikler yaptırabileceksiniz. Kapağı da tamamlandıktan sonra kitabınız artık baskıya hazır olacaktır. Bütün bunlar yapılırken bir yandan da yayıneviniz tarafından yasal başvurular (ISBN, bandrol) gerçekleştirilmektedir.
Her şey tamamlandıktan sonra yayınevinizin size daha önceden belirttiği yayın tarihinizi bekleyebilirsiniz.