Aklımız okuyamadıklarımızda…

Ara

Yeni Yazarlar İçin: Yayınevine Dosya Nasıl Gönderilir?

Kitap yazmak zor, sancılı ama bir o kadar da heyecan verici. Peki ya yayınlatmak?

Aylar süren o hummalı çalışmanın sonunda kitap dosyanızı yayınevine göndermeden önce yapılacak hazırlıklar da bir o kadar titizlik ve hassasiyet gerektiriyor çünkü yayınevine ulaşan çok sayıda dosya arasında kendi dosyanızı doğru anlatmanız, bir editörün dosyanızla ilgili görüşleri üzerinde etkili olabilir hatta sizin dosyanızı okumakla ilgili editörü teşvik edebilir.  Peki, yayınevine dosya nasıl gönderilir? Ne tür hazırlıklar yapmak gerekir?

Hazırlık Aşamaları

Yayıncıların çoğu, bilinen yazarların kitaplarını yayınlarlar ya da edebiyat ajansları yolu ile gelen dosyaları dikkate alırlar. Bir ajansla çalışıyorsanız, o sizin adınıza yayınevi ile iletişime geçecektir. Yine de ilk dosyaları yayınlayan yayınevlerinin sayıları nispeten sınırlıdır. Bu sizin moralinizi bozmasın çünkü İlksatır olarak biz yeni yazarları ve ilk kitapları çok seviyoruz yani her şey yolundaysa, birlikte pek çok şey yapabiliriz. Yine de tüm yayıncıları kapsayacak şekilde genelgeçer bir bilgilenme için işinize yarayacağını düşündüğümüz birkaç öneri hazırladık.

  1. Dosyanızın gerçekten hazır olduğundan emin olun.
  2. Yayınevleri hakkında dikkatli bir araştırma yapın ve dosyanız için en doğru yayınevi seçimini yapın.
  3. Yayıncının dosya gönderim kurallarını okuyun ve dikkatlice inceleyin.
  4. Başvuru mektubunuzu ve dosya özetinizi dikkatlice hazırlayın.


Dosyanızın Gerçekten Hazır Olduğundan Emin Olun

İnsanın yazıklarına bağlanması ve onu olduğundan daha iyi görmesi olasıdır bu nedenle dosyanızı yayınevine göndermeden önce iyi bir başka göze okutmanız çoğu zaman yapılacak en doğru şeylerden biridir. Bunun için okurluğuna güvendiğiniz bir arkadaşınızdan yardım isteyebileceğiniz gibi bir editörle de çalışabilirsiniz. Unutmayın dosyanızı yayınevine en iyi haliyle göndermeniz çok önemli. Hem ilk izlenimin iyi olması hem de daha sonra düzeltme şansınızın düşük olması açısından dosyanızın son halinin olabileceği en iyi hal olması için çalışmalısınız.

Bu değerlendirmeyi size sunacak bir arkadaşınız yoksa ve profesyonel bir destek almak tek seçeneğinizse lütfen bundan kaçınmayın. Profesyonel destek alırken sizin dosyanızın alanı ile ilgili uzmanlaşmış editörlere ulaşmanız, sonucun daha da iyi olmasını sağlayacaktır. Örneğin, bir roman yazdıysanız, sadece kurgu dışı alanında çalışan bir uzman doğru bir seçim olmayacaktır.

Yayınevleri Hakkında Dikkatli Bir Araştırma Yapın ve Dosyanız İçin En Doğru Seçimi Yapın

Bir yayınevinin web sitesini incelerken sadece dosya gönderim kurallarına bakmayın. Yazar profillerini ve yayınladıkları kitapları da inceleyin. Bu, yayınevi seçiminizi belirleyecek en önemli noktadır çünkü yayıncıların çoğu belirli türde kitapları yayınlar bu nedenle sizin dosyanızı reddetmeleri, onu yayınlamaya değer bulmadıkları anlamına gelmez; bu sadece kendi yayın türleriyle uyumlu değilsiniz demektir.

Bu araştırmayı sadece internetten yapmayın. Kitapçıları dolaşın, dosyanıza yakın türdeki kitapları ve yayıncılarını inceleyin.

Yayıncının Dosya Gönderim Kurallarını Okuyun ve Dikkatlice İnceleyin

Yayınevinin dosyaları hangi şekilde talep ettiklerini araştırın.  Genellikle web sitelerinden hangi tür kitapları kabul ettiklerini, o dönemde dosya kabul edip etmediklerini ve başvuruyu ne şekilde aldıklarını öğrenebilirsiniz. Bu koşullar elbette yayıncıdan yayıncıya değişecektir. Web sitelerinde bu bilgiler bulunmuyorsa önce sözlü daha sonra yazılı iletişime geçin.

Başvuru Mektubunuzu ve Dosya Özetinizi Dikkatlice Hazırlayın

Dosyanızı gönderirken kitabınızla ilgili bir tanıtım metni, özgeçmişiniz, kitabın özeti ve kitabın bazı bölümlerinden örnekler sunabilirsiniz. Tanıtım metninizin ve özetinizin açıklayıcı olmasına ve doğru bir intiba uyandırmasına dikkat edin. Daha önce de belirttiğimiz gibi özellikle bu metinlerde konunun uzmanından mutlaka destek alın.

Son Olarak Sabırlı Olun

Yayınevleri genel olarak dosyaların inceleme süreleri hakkında bilgi verirler. Bu nedenle belirtilen tarihten önce onları aramanız tavsiye edilmez.

Belirtilen süre geçtikten sonra hala bir yanıt alamadıysanız o zaman iletişime geçip son durumu öğrenebilirsiniz. Diğer yandan bazı yayınevleri sonuç hakkında bilgilendirme yapmamalarının ret yanıtı niteliğinde olduğu hakkında önceden bilgilendirme yaparlar.

Reddedilmeniz durumunda umudunuzu kaybetmeyin. Mümkünse reddedilme nedeninizi öğrenmeye çalışın ki gelecekteki farklı yayınevi başvurularınızda bu nedenler doğrultusunda revizeye gidebilesiniz. Son olarak başvuru döneminde kendinizi yazar olarak geliştirmeye devam edin.

Giriş Yap

Üye Ol

Kişisel verileriniz bu web sitesindeki deneyiminizi desteklemek, hesabınıza erişimi yönetmek ve gizlilik ilkesi sayfamızda açıklanan diğer amaçlar için kullanılacaktır.